Ga naar de inhoud

Uniform

wat is ons uniform?

Het Scouting uniform is de kleding die we dragen tijdens een opkomst. Het Scouting uniform bestaat uit de Scouting blouse en de das van onze Scouting groep. Elke leeftijdsgroep (speltak) heeft een eigen kleur blouse. Zo is de ScoutFit blouse van de Welpen Jongens en Welpen Meisjes groen, Scouts en Roverscouts hebben een bruine ScoutFit blouse en Explorers een rode ScoutFit blouse.

Bij Scouting dragen we Scoutingkleding, om aan te geven dat we bij dezelfde vereniging zitten, als·”visitekaartje” om te laten zien wie en wat je bent binnen·Scouting, en als handig·speelpak, zodat je niet je nieuwste kleren aan hoeft als je het bos in gaat.

wanneer draag je het uniform?

Het Scouting uniform heb je aan als je naar de opkomst gaat. Het kan best een keertje voorkomen dat je je uniform niet aan kan trekken. Maar we vinden het fijn als je als het wel kan wel je uniform aan trekt. In de zomer als het erg warm is mag je een T-shirt aan trekken en natuurlijk trek je dan je Scouting T-shirt aan Soms is het wel nodig om je uniform aan te trekken bijvoorbeeld als we gaan installeren of als we van het clubhuis weg gaan bijvoorbeeld voor een leuke activiteit of bijvoorbeeld tijdens Heitje voor een karweitje zo kan iedereen zien dat je van Scouting bent.

wanneer koop je het uniform?

Als je een tijdje lid bent dan wordt je geïnstalleerd en draag je het Scouting uniform. Een nieuw uniform kun je kopen in de via de ScoutShop. Je hoeft geen insignes te kopen, die krijg je van ons. We hebben een eigen das deze heb je in bruikleen van de groep, je betaald € 5,- borg voor de das.

Misschien wil je liever een gebruikt uniform kopen. Informeer dan even bij de speltakleiding of zij weten of iemand nog een gebruikte blouse heeft. Of kijk op marktplaats.

wat zijn insignes en waar zitten ze op je uniform?

Op je blouse zitten een aantal insignes. Zo hebben we een eigen Scouting Dedemsvaart naambandje (op je rechtermouw) zodat iemand van een andere groep kan zien van welke Scouting groep je lid bent. Een installatie insigne (linker borstzak) zodat iedereen kan zien dat je geïnstalleerd bent en een speltak insigne (rechter borstzak) zodat iedereen kan zien bij welke je zit.

Je kan op het plaatje rechts klikken voor een grotere versie.

Soms krijg je insignes tijdens een kamp of een speciale activiteit,deze insignes draag je op je rechtermouw onder het groepsnaambandje. Andere insignes die niet van onze groep zijn bijvoorbeeld insignes van Scouting Nederland draag je op je linkermouw. Klik op de afbeelding rechts voor een vergroting met de plaatsen waar de insignes op de blouse zitten.

Voor de juiste plekken van de insignes, kun je het plaatje rechts op de pagina klikken, om deze te vergroten. Op de vervolgpagina’s wordt in meer detail ingegaan op de belangrijkste delen van je Scoutingkleiding.

Het uniform.
Uniform_scouts

De uniform heeft per leeftijdsgroep een andere kleur met daarop de diverse insignes.

 1. blauwe (spijker)broek, eventueel met scoutingriem
 2. groen / bruine groepsdas met groepsinsigne en dasring
 3. insignes op de blouse:
 • Op de rechtermouw worden altijd de naambandjes gedragen, die bestaan uit:
  • Een naambandje van de Scouting-groep
 • Op de linkermouw worden alle andere insignes gedragen, bijvoorbeeld:
  • Insignes om aan te tonen dat je bepaalde vaardigheden bezit
  • Insignes van de diverse kampterreinen waar overnacht is
  • Naambandjes van diverse scoutingactiviteiten waaraan deelgenomen is
 • Op de rechterborstzak wordt altijd het insigne met het teken van de betreffende leeftijdsgroep gedragen.
 • Op de linkerborstzak wordt altijd het installatie teken van Scouting Nederland gedragen.
 • Eventuele toevoegingen zijn mogelijk, bijvoorbeeld een messenkoord (rechts), fluitkoord (links), jubileuminsignes, of andere bijzondere naambandjes of insignes.

Scoutshop

Het uniform is te koop bij de scoutshop of te bestellen bij het infocentrum de groepsdas (€7,50) en het groepsnaambandje zijn verkrijgbaar bij de leiding van de speltakken.